*صنایع دستی در رگ های ایران جاری است
صنایع دستی ، صنعت عظیم و مردمی است که با تارو پود زندگی ایران و ایرانی همراه و همگام بوده است، تعدادی از علاقه مندان به این صنعت بومی به سراغ گلیم بافی و خاتم کاری می روند، برخی دیگر سفالگری و رفوگری را دنبال می کنند، عده ای چرم سازی، قلمزنی و تعدادی هم گام به دنیای گل دوزی و گل گاری می گذارند.
البته تمامی این افراد که از قضا تعدادشان هم کم نیست در سال های گذشته به مدد برگزاری نمایشگاهی که ویژه صنایع دستی است، دور هم و در یک جا جمع می شوند تا بهتر و بیشتر این صنعت بومی را به هموطنان خود و علاقه مندان در سراسر جهان معرفی کنند و با این حضور اعلام می کنند که علاقه به صنایع دستی همواره زنده و پویا است و در رگ های جامعه ایران جاری و ساریست.
*بعد ازظهر به یاد ماندنی
مصداق بارز این گفتار هم رویدادی است که در بعد از ظهر آخرین روز هفته در نمایشگاه بین المللی تهران در جریان بود. عصر پنجشنبه در شرایطی که شهروندان تهرانی پس از یک هفته کار و تلاش در حال عزیمت به خانه های خود بودند و به قول معروف از ترافیک سرسام آور پایتخت کلافه شده اند، در نقطه ای از شمال پایتخت خبرهایی است.
خبرهایی از یک گردهمایی بزرگ سالانه در نمایشگاه بین المللی، گردهمایی که قرار است در روزهای آینده به موازات به میانه رسیدن روزهای برگزاری به قطب اصلی خبرهای ویژه رسانه ها در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی تبدیل شود.
بیست و پنجمین دوره از نمایشگاه بین المللی صنعت گردشگری، به باور بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران به دلیل زنده نگه داشتن صنایع دستی در کشور و آشنایی مردم و خانواده ها با این صنعت مهم از اهمیت بالایی برخوردار است و در حقیقت این روزها همدلی و همزبانی دیگری در کشور رقم خواهد خورد، اینبار همدلی و همزبانی مردم با فرهنگ اصیل ایران.
*حال و هوای متفاوت نمایشگاه بین المللی تهران
امروز چه برنامه ای برای خود و خانواده تدارک دیده اید؟ اگر قصد حضور در محل برگزاری نمایشگاه بین المللی صنایع دستی را دارید و برای این حضور برنامه ریزی کرده اید، پیشنهاد می کنیم از ساعات اول شروع به کار نمایشگاه یعنی ساعت 15 مراجعه کنید، چرا که امسال وضعیت متفاوت تر از سال های گذشته است و از ساعت های اول آغاز به کار، سالن های نمایشگاه مملو از علاقه مندان و دوستداران صنایع دستی می شود.
این را ما نمی گوییم، شواهد موجود از حال و هوای این دوره از نمایشگاه تا اظهارات اقشار گوناگون جامعه و بازدید کنندگان، تفاوت بارز این دوره را با دوره های گذشته اثبات می کنند. تفاوتی که چهره های سرشناس اجتماعی، فرهنگی و هنری هم به آن تاکید دارند، هنرمندان ، مدیران و اساتید دانشگاه هم نظرات جالب و قابل توجهی را در این باره بیان می کنند.
این روزها مردمی که از نقاط گوناگون کشور با مشاهده تبلیغات و اطلاع رسانی های انجام شده بیست و پنجمین دوره نمایشگاه بین المللی صنایع دستی در رسانه های گوناگون به همراه خانواده عازم تهران و محل برگزاری نمایشگاه شده اند و خودروها و اتوبوس های پارک شده در حوالی محل برگزاری و پارکینگ های نمایشگاه خود دلیل موجهی بر استقبال پر شور مردم و خانواده ها است.
*بازار داغ سلفی های خانوادگی
قبل از ورود به سالن های اصلی نمایشگاه، نمای جانبی در کنار سالن اصلی طراحی شده است، نظر بازدیدکنندگان را به خود جلب می کند. نمایش نمادین زندگی اقشار گوناگون جامعه به ویژه عشایر و زندگی آنها در چادر، جلوه های زیبایی را از سنت و آیین های اصیل ایرانی در نمایشگاه بین المللی تهران به نمایش گذاشته است. چادرهایی که در آنها نان تازه، انواع آش و غذاهای محلی و خوراکی های سنتی استان های فارس، کردستان، گیلان، کهگیلویه و بویراحمد ، لرستان و ... به بازدیدکنندگان ارائه می شود. البته نا گفته نماند که بازارعکس و سلفی گرفتن های خانوادگی هم با لباس های محلی و زندگی عشایری توسط خانواده ها گرم است.
*صنایع دستی رنگارنگ، تنوع های پر آب و رنگ
اما زمانی که وارد سالن اصلی نمایشگاه و محل استقرار بیش از 400 غرفه با تنوع بسیار از انواع و اقسام صنایع دستی از شهرهای گوناگون می شویم، اولین موضوعی که به طورکامل مشخص است، تنوع صنایع دستی با شیوه ها و روش های خاص خود است.
صنایعی که به اذعان بسیاری از بازدیدکنندگان نام برخی از آنها را تا پیش از این کمتر شنیده و با آنها آشنایی داشته اند. بی شک این تنوع یکی از تفاوت های اصلی نمایشگاه امسال با سال های گذشته است. برای مثال از بین تمامی غرفه ها می توان به غرفه های ارائه کننده منبت کاری، رودوزی، خراطی چوب، گلیم بافی، ابریشم دوزی، نازک کاری، مینای شیشه، ورنی بافی، کلاش بافی و بسیاری از نمونه های دیگر اشاره کرد.
از فیروزه فروشی تا فیروزه کوبی
یکی از صنایع دستی که در بین غرفه های دیگر با سازو کار بیشتر و همچنین با تعدد غرفه ها در نمایشگاه امسال حاضر شده، مربوط به سنگ های فیروزه است، سنگی که هم به لحاظ استفاده در انگشتر و زیورآلات از اهمیت بالایی برخوردار است و هم برای تزئینات ظروف و اشیای تزئینی کار برد دارد. در نمایشگاه بیست و پنجم صنایع دستی، تعدادی از غرفه ها با روش های گوناگون از سنگ فیروزه در کارهای خود استفاده می کنند. برای مثال یکی از غرفه هایی که مورد استقبال خانواده ها در دومین روز از نمایشگاه قرار گرفت، غرفه فیروزه کوبی شهر اصفهان بود.
در این غرفه با استفاده از روش های ویژه ای سنگ های فیروزه روی اجسام تزئینی قرار می گیرند و شکل و شمایل زیبایی به اجسام می دهند.
مهرداد شماعی مسئول غرفه فیروزه کوبی با بیان این مطلب به خبرنگار ستاد خبری نمایشگاه می گوید: فیروزه کوبی چند سالی است که در شهرهای مشهد و اصفهان رونق گرفته و این صنعت دستی به تدریج در حال رشد و شکوفایی است. به گفته شماعی، کار فیروزه کوبی روی اجسام تزئینی در 14 مرحله انجام می شود که این مراحل به ترتیب شامل : آمدن سنگ از معادن ویژه از شهر نیشابور، پاک شدن و سایز بندی سنگ ها، دسته بندی، قرار گرفتن در کنار هم، مرحله اول تراش کلفت کاری، مرحله تراش با دستگاه (نازک کاری) سمباده و براق و پرداخت، سوارخ گیری و ریزه کاری ، پرداخت دوباره، مرحله اسید کاری مس و در نهایت استفاده از رنگ های ویژه برای نگه داشتن و کوبیدن سنگ ها روی اجسام به کار برده می شود.
گفتنی است صنایع دستی فیروزه کوبی یکی از صنایعی است که در بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی صنایع دستی مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
روزهای آینده بستر رویدادهای مهم برای صنایع دستی
هر چند که گستردگی نمایشگاه و کمبود صفحات ویژه نامه ستاد خبری اجازه این را نمی دهد تا با تمامی صنایع حاضر در نمایشگاه و همچنین غرفه داران گپ و گفتی داشته باشیم، اما آنچه که از شواهد موجود مشخص است، در روزهای باقی مانده از نمایشگاه با استقبال بیشتر خانواده ها فضای بازدید ها گرم تر شده و نمایشگاه بین المللی تهران، بستر رویداد های مهم و اثرگذاری در حوزه صنایع دستی کشور خواهد بود.
فراموش نکنیم در بین تمامی افرادی که برای بازدید از این نمایشگاه به محل دائمی نمایشگاه ها مراجعه می کنند، یک نقطه مشترک وجود دارد، نقطه مشترکی که زیر سقف سالن های نمایشگاه یه اوج خود می رسد. این نقطه مشترک عشق و علاقه مردم به صنایع اصیل و دستی ایران است که باعث می شود از سراسر کشور برای مراجعه به محل برگزاری حتی ساعت ها پشت ترافیک خیابان های منتهی به محل برپایی نمایشگاه منتظر بمانند./
انتهای پیام/